B-hepatiitti - maailmanlaajuinen terveysongelma

Vaikka maksasairauksiin on paljon syitä, kuten esimerkiksi geneettiset häiriöt, alkoholin tai rasvaisen ruoan liikakäyttö, kasvaimet ja kystat, on B-hepatiitti maailmanlaajuisesti yksi maksavaurioiden yleisimmistä syistä.

HBV (B-hepatiitti -virus) on suuri maailmanlaajuinen ongelma, koska yli kaksi miljardia ihmisistä sairastaa sitä. Vaikka B-hepatiittiä vastaan on olemassa rokote, 300–400 miljoonaa ihmistä maailmassa kantaa kroonista B-hepatiitti -virusta. Virusta on vaikea havaita ilman verikokeita.
 
B-hepatiitti -infektio on maailman kymmenenneksi yleisin kuolinsyy. Vuonna 2004 lähes 1,2 miljoonaa ihmistä kuoli B-hepatiitti -viruksen seurauksena. Suurimmalla osalla oli krooninen maksainfektio. 

Hepatiitti B - maailmanlaajuinen terveysongelma

Punainen väri tarkoittaa suurta yleisyyttä
Oranssi väri tarkoittaa kohtalaista yleisyyttä
Harmaa väri tarkoittaa vähäistä yleisyyttä

Taudin leviämistapojen välillä on selviä maantieteellisiä eroja. Länsi-Euroopassa suurin osa tartunnoista saadaan sukupuoliyhteyden, huumeruiskujen tai -neulojen kautta. Aasiassa ja Lähi-idässä HBV leviää yleensä äidiltä lapselle raskauden aikana tai synnytyksen yhteydessä.

B-hepatiitti Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa raportoitiin vuosina 2003–2009 yhteensä 2245 B-hepatiitti -tapausta. Vuonna 2009 raportointiin yhteensä 329 uutta kroonisen B-hepatiitin tapausta ja yhteensä 36 akuuttia B-hepatiitti tapausta. Mitä nuorempana ihminen sairastuu hepatiittiin, sitä suurempi on riski sille, että sairaudesta tulee krooninen, ja että se johtaa joko maksakirroosiin tai maksasyöpään.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-06-17Päivittänyt:   Pirjo Mäenpää