B-hepatiitin vakavia terveysvaikutuksia

Jokainen maksainfektio aiheuttaa tulehduksen, joka vahingoittaa maksan kykyä hoitaa elintärkeitä toimintoja. Maksakomplikaatiot voivat johtaa alentuneeseen kykyyn torjua infektioita, lievään tai kohtalaiseen fibroosiin (arpeutumiseen), tai vaikeaan arpeutumiseen, niin kutsuttuun maksakirroosiin. On tärkeää tietää, että maksasairaudet eivät useinkaan anna selviä varoittavia oireita, ja että komplikaatiot voivat jatkua useita vuosia ilman, että potilas huomaa sairauttaan. Näin ollen hän ei myöskään hakeudu lääkäriin diagnoosin tai hoidon saamiseksi.

Kuvissa näkyy hepatiitti B -viruksen neljä vaihetta

Kuvissa näkyy B-hepatiitti -viruksen neljä vaihetta. 1. Tulehtunut maksa 2. Fibroosi (sidekudoksen määrän kasvu) 3. Myöhemmän vaiheen maksakirroosi ja 4. Maksasyöpä

Useimmilla B-hepatiittiä sairastavilla ei ole minkäänlaisia oireita. Heillä on kuitenkin paljon normaalia suurempi riski sairastua maksakirroosiin ja maksasyöpään. 15–25 prosenttia niistä, jotka saavat HBV-tartunnan (B-hepatiitti -virus), kuolevat B-hepatiitin aiheuttamaan maksasairauteen. Yksi sairauksista on maksakirroosi ja se syntyy aikaisemman maksavaurion tai -tulehduksen seurauksena. Maksakirroosissa maksan normaali kudos korvautuu arpikudoksella, ja vaurion huomaaminen kestää usein vuosia. Lopulta maksakirroosi johtaa maksan vajaatoimintaan, koska terveen kudoksen kadotessa maksan toiminta heikkenee.  

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-06-17Päivittänyt:  Pirjo Mäenpää