C-hepatiitti – oireet ja hoito

C-hepatiitti on maksasairaus, jonka aiheuttaa C-hepatiittivirus. Taudin vaikeusaste voi vaihdella muutaman viikon kestävästä lievästä sairaudesta vakavaan, elinikäiseen sairauteen, josta voi kehittyä maksakirroosi tai maksasyöpä. C-hepatiitti tarttuu vain suorassa tai epäsuorassa verikontaktissa. Arvioiden mukaan noin 130-150 miljoonalla ihmisellä, eli 2 % maailman väestöstä, on C-hepatiitti. Vuosittain tartunnan saa noin 3–4 miljoonaa ihmistä ja noin 350 000 kuolee C-hepatiitin aiheuttamiin maksasairauksiin. Suomessa väestöstä noin prosentti, eli noin 20 000 ihmistä, on saanut tartunnan. C-hepatiitti on tartuntatauti, josta on kehittymässä maailmanlaajuinen epidemia.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun ihminen saa C-hepatiittitartunnan?

Kun C-hepatiittivirus pääsee elimistöön, se hyökkää maksasolujen kimppuun ja lisääntyy niiden avulla. Ihmisen immuunipuolustus ei aina pysty torjumaan virusta ja sen seurauksena voi olla maksakudoksen arpeutuminen. Kun suuri osa maksakudosta arpeutuu, kehittyy maksakirroosi, josta voi seurata maksasyöpä. 

Sairaus jaetaan akuuttiin ja krooniseen vaiheeseen. Tulehduksen alkaessa sairaus on akuutissa vaiheessa. Jos tulehdus ei parane puolessa vuodessa, puhutaan kroonisesta C-hepatiitista. C-hepatiitti on usein huomaamaton sairaus, joka etenee hitaasti. Enemmistöllä tartunnan saaneista ei esiinny lainkaan oireita tai oireet menevät nopeasti ohitse. Vain noin 15 % saa oireita, ja siksi onkin tavallista, että akuuttia C-hepatiittia ei havaita eikä hoideta. Infektio paranee itsestään noin 15–50 %  kaikista tartunnan saaneista. Jos infektio ei parane puolessa vuodessa, seurauksena  voi olla krooninen maksatulehdus ja maksan vajaatoiminnan ja maksasyövän riski kasvaa ajan mittaan. Krooninen C-hepatiitti on elinikäinen sairaus. 

Mistä tiedän, olenko saanut tartunnan?

Infektio on useimmiten oireeton ja sen vuoksi voi kestää useita vuosia ennen kuin sairaus todetaan.

Tartunnan jälkeen infektion kehittyminen kestää muutaman kuukauden. Infektio on useimmiten oireeton ja sen vuoksi voi kestää useita vuosia ennen kuin sairaus todefaan. Ainoa tapa varmistaa, onko saanut tartunnan vai ei, on mennä testiin. Vaikka itse olisi oireeton, voi kuitenkin tartuttaa muita. Sairaus voi ilmetä väsymyksenä, pahoinvointina ja ruokahaluttomuutena. Joillakin esiintyy ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuutta.

Droger

Maailmanlaajuisesti C-hepatiitti leviää pääasiassa terveydenhuollon puutteellisen hygienian vuoksi. Suomessa tartunnoilla on selkeä yhteys huumeiden ja likaisten ruiskujen käyttöön. Aiemmin tartunta saattoi levitä verensiirtojen välityksellä, mutta se ei ole enää yleistä. Suomessa kaikki verituotteet testataan C-hepatiitin varalta. 

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-10-28Päivittänyt:  Robert Österlind