Mikä on hiv ja aids?

Hiv – immuunikatovirus

Hiv on lyhenne sanoista ”human immunodeficiency virus”, eli ihmisen immuunikatovirus.

Hiv tunkeutuu puolustus- eli immuunijärjestelmässä soluihin, erityisesti veren valkosoluihin (auttaja-T-lymfosyytit, CD4 –solut), joiden tehtävänä on saada muut immuunijärjestelmän solut taistelemaan infektiota vastaan. Koska hiv tuhoaa T-lymfosyyttejä, immuunijärjestelmä heikkenee entisestään. Keho herkistyy infektioille yhä enemmän ja lopuksi kehittyy aids. Virusten geeniperimä muodostuu joko DNA:sta tai RNA:sta.

Hi-viruksen geeniperimä muodostuu RNA:sta, joka muuntuu infektoituneen isäntäsolun sisällä DNA:ksi. Tavallinen geeniperimän lukuprosessi on päinvastainen eli DNA muuntuu RNA:ksi. Hiv-tyypin viruksia sanotaan tästä syystä retroviruksiksi, nimessä ”retro” kuvaa juuri tätä päinvastaista järjestystä.

Aids – immuunikato-oireyhtymä

Aids on lyhenne sanoista ”acquired immune deficiency syndrome”, mikä merkitsee hankittua immuunikato-oireyhtymää.

Aids-vaiheessa hiv-infektio on edennyt niin pitkälle, että immuunipuolustusjärjestelmä on periaatteessa lakannut toimimasta. Tämä altistaa infektioille, kuten keuhkokuumeelle tai tuberkuloosille.

Hiv-tartunnan saaneen henkilön tauti luokitellaan aidsiksi, kun hänelle kehittyy jokin immuunipuutoksen oheistaudeista, kuten Pneumocystis carnii –pneumonia, ruokatorven kandidoosi tai Kaposin sarkooma.

Vaikuttaako hiv työntekoon?

Tutustu Positiiviset ry:n kyselytutkimuksen tuloksiin.

 

 

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

Diabetes

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Viimeksi päivitetty:  2015-06-30Päivittänyt: