Nivelreuma

Reumatoidi artriitti eli nivelreuma on krooninen tulehduksellinen nivelsairaus. Suomessa nivelreumapotilaita on noin 35 000 ja vuosittain noin 1 700 aikuista sairastuu nivelreumaan (lähde: www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen). Nivelreumaa esiintyy kaikkialla maailmassa ja kaikissa kansoissa. Se on yleisempi naisten kuin miesten keskuudessa, sillä kaksi kolmesta sairastuneesta on naisia. Nivelreuma voi alkaa minkä ikäisenä tahansa, mutta tavallisesti se tapahtuu noin 50 ikävuoden paikkeilla. Maailman terveysjärjestö WHO:n ennusteen mukaan nivelreuma yleistyy Euroopassa väestön ikääntymisen myötä.

Nivelreuma on autoimmuunisairaus

Nivelreuma on yksi merkittävistä autoimmuunisairauksista. Sille on tunnusomaista, että kehon oma puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä hyökkää kehon omia kudoksia vastaan. Tavallisesti immuunipuolustus aktivoituu tulehduksia ja muita hyökkäyksiä vastaan, mutta autoimmuunisairaudessa keho on menettänyt kykynsä erottaa, mikä on kehon itsensä tuottamaa ja mikä ulkopuolelta tulevaa. Nämä immuunijärjestelmän häiriöt johtavat siihen, että kehon omat elimet ja rakenteet tulehtuvat ja vioittuvat.

Syyt

Nivelreuman syytä ei ole pystytty selvittämään. On olemassa tietty perinnöllinen alttius, joka lisää nivelreumaan sairastumisriskiä, mutta luultavasti taudin puhkeamisen taustalla on useiden eri tekijöiden yhteisvaikutus. Synnytys tai tulehdus voi puhkaista taudin. Tupakointi on tärkeä reumaattisiin sairauksiin liittyvä riskitekijä ja tupakoijat sairastuvat tupakoimattomia useammin. Hormonaalisilla tekijöillä on myös merkitystä.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2016-03-03Päivittänyt: