Nivelreuman oireet

Nivelreuma on krooninen ja heikentävä tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa kipua, turvotusta, jäykkyyttä ja niveltuhoa, joiden seurauksena nivelten liikkuminen heikkenee.

Nivelreuman varhaiset oireet voivat olla hyvin erilaisia eri ihmisillä. Nivelten särky ja jäykkyys on kuitenkin yhteistä kaikille. Useimmilla oireet alkavat asteittain viikossa tai muutaman kuukauden kuluessa. Nivelreuma voi edetä kausittaisesti, jolloin potilaalla voi olla parempia ja huonompia jaksoja, mutta joillakin tauti on jatkuvasti aktiivinen.

Tulehdus alkaa nivelkalvosta, joka paksuuntuu ja nivelonteloon kertyy ylimääräistä nivelnestettä, jolloin nivel turpoaa. Tulehdus leviää rustoihin, luihin ja jänteisiin, jotka ajan myötä vaurioituvat, jos tulehduksen etenemistä ei estetä. Nivelneste muuttuu ja nopeuttaa tuhoutumista sen sijaan, että se voitelisi ja antaisi ravintoa rustolle. Vaurioiden seurauksena nivel toimii yhä huonommin ja samanaikaisesti sitä ympäröivät lihakset surkastuvat. Nivelet ovat turvonneet, kipeät ja aristavat. Tulehduksen seurauksena nivelet myös jäykistyvät, minkä huomaa erityisesti aamulla ylös noustessa tai oltuaan paikoillaan pidemmän aikaa. Tavallisimmin nivelreuma vaikuttaa kehon molemmilla puolilla oleviin niveliin. Oireet lisääntyvät usein tulehdusten yhteydessä tai kun niveliä rasitetaan tai kuormitetaan. Joillakin oireet lisääntyvät kylmällä ilmalla mutta niitä voi olla lämpötilasta riippumattakin. Muita tavallisia oireita ovat alentunut ruokahalu, kuume, anemia ja lisääntynyt väsymys.

Nivelreuma alkaa yleensä käsien ja jalkojen pienten nivelten tulehduksena, mutta leviää koko kehoon ja johtaa usein toimintakyvyn heikkenemiseen ja alentaa elämänlaatua. Tulehdus voi olla myös eri elimissä, kuten keuhkoissa, sydämessä, silmissä, vatsakalvolla tai verisuonissa. Sekä sydän että keuhkot sijaitsevat omissa ”pusseissaan”, sydän- ja keuhkopussissa. Nämä pussit ovat herkkiä tulehduksille. Pahimmassa tapauksessa tulehdus voi silmässä tai silmän ympärillä ollessaan aiheuttaa näköhäiriöitä tai jopa näön menetyksen. Nivelreuma voi aiheuttaa usein erilaisia hermo-oireita, kuten tuntoaistin heikkenemistä ja jalkojen kutinaa sekä vaikeuttaa käsien ja jalkojen liikuttamista. Tämä johtuu siitä, että hermot, jotka ovat riippuvaisia verenkierrosta, eivät saa riittävästi ravintoa tulehtuneista verisuonista. Toinen liikkumisvaikeuksien syy on se, että niskanikamat ovat tulehduksen takia epävakaat ja painavat käsien toiminnalle tärkeitä hermoja.

Ennen nivelreuma oli invalidisoiva sairaus, mutta nykyään sen aktiivinen hoito ja seuranta ovat parantaneet nivelreuman ennustetta. Esimerkiksi reumakirurgiset leikkaukset ovat vähentyneet huomattavasti lääkehoidon tehostumisen myötä. Nykyään suurin osa nivelreumaan sairastuneista pystyy tavalliseen elämään, perustamaan perheen ja säilyttämään työkykynsä. Joskus kuitenkin tehokkaasta hoidosta huolimatta sairaus jatkuu aktiivisena ja niveliä tuhoavana vuosikymmeniä. Todennäköisesti silloinkin esimerkiksi liikuntakyky saadaan säilymään.

Tulehduksen jyllätessä elimistössä potilas voi kuitenkin tuntea itsensä usein väsyneeksi ja sairaaksi. Monilla pitkään nivelreumaa sairastaneilla, kuten muillakin pitkäaikaissairailla, esiintyy masennusta, ahdistuneisuutta ja avuttomuutta sairauden takia. Hyvä, luotettava hoitosuhde lääkärin kanssa sekä esimerkiksi vertaisryhmätoimintaan osallistumien voi ehkäistä tai auttaa näissä tilanteissa.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2016-03-03Päivittänyt: