Sydän- ja verisuonitaudit – suuret kansantautimme

Sydän- ja verisuonitaudit (valtimotaudit) ovat suurin sairastavuuden ja kuolleisuuden aiheuttaja Suomessa ja muissa länsimaissa. Niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon käytetään vuosittain merkittävä osa terveydenhuollon voimavaroista. Sydän- ja verisuonitauteja esiintyy kaikenikäisillä, mutta niiden esiintyvyys kasvaa väestön ikääntyessä.

Sydän- ja verisuonitaudit – mitä ne ovat?

Sydän- ja verisuonitaudit huonontavat sydän- ja verenkiertoelimistön valtimoverenkierron normaalia toimintaa. Oireet saattavat olla hyvin erilaisia eri ihmisillä riippuen siitä, minkä elinjärjestelmän valtimoverenkierto on häiriintynyt.

Sydän- ja verisuonitauteja kutsutaan lääketieteessä myös aterotromboottisiksi sairauksiksi, koska valtimoiden hitaasti kehittyvään ahtaumaan (aterooma) liittyy myös lisääntynyt äkillisen verihyytymän (tromboosin) muodostumistaipumus. Yleisimpiä sydän- ja verisuonitauteja ovat sepelvaltimotauti (krooninen sepelvaltimotauti, epästabiili angina pectoris ja sydäninfarkti), aivojen hapenpuutteesta johtuvat aivoverenkierron häiriöt (aivoinfarkti tai ohimenevä aivojen verenkiertohäiriö, TIA) sekä ääreisverenkierron häiriöt, esimerkiksi alaraajojen ääreisvaltimotauti.

Vaikka joidenkin sydän- ja verisuonitautien esiintyvyys onkin lisääntynyt, niitä sairastavien potilaiden ennuste on kuitenkin parantunut huomattavasti parin viime vuosikymmenen aikana sekä parantuneen diagnostiikan että kehittyneiden hoitomahdollisuuksien vuoksi.

Katso video 8/10 aivoverenkiertohäiriöstä on estettävissä

Videolla on perustietovideo AVH:sta eli mitä aivoissa tapahtuu eri AVH-lajeissa. Videon erikoisuus ovat animaatiot, joita Suomessa ei ole aiemmin tehty AVH:sta. Videon on tehnyt Aivoliitto.

Kun se tapahtui niin äkkiä –liuotushoitovideo

Video aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoidosta ja siitä, mitä tapahtuu aivoinfarktin liuotushoidossa. Videossa myös kerrotaan miten aivoverenkiertohäiriön oireet tunnistaa ja miksi tällöin on kiire soittaa hätänumeroon. Videon on tehnyt Aivoliitto.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-12-03Päivittänyt: