Sydän ja verisuonitaudit – ennaltaehkäisy

Sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisy Ennaltaehkäisy on tehokkainta hoitoa - elämäntavoilla on keskeinen merkitys

Tehokkain tapa suojautua sydän- ja verisuonitaudeilta on niiden ennaltaehkäisy hoitamalla riskitekijät kuntoon. Riskitekijöiden tarkalla hoidolla on myös keskeinen merkitys uusien sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä potilailla, jotka ovat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin.

Terveelliset elämäntavat ovat sydän ja verisuonitautien riskitekijöiden hoidon kulmakivi. Tupakoinnin lopettaminen on tärkein yksittäinen keino sairastumisvaaran vähentämiseksi ja sitä kannattaa aina yrittää. Säännöllinen liikunta voi alentaa verenpainetta, korjata kolesteroliarvoja, vähentää stressiä sekä auttaa painonhallinnassa. Liiku ainakin 2-3 kertaa viikossa vähintään 30 minuutin ajan niin että hengästyt. Muista, että myös hyötyliikunta on terveellistä!

Valtimoiden kannalta terveellinen ruokavalio sisältää vähän eläinrasvoja, kuten rasvaista lihaa tai runsasrasvaisia maitotuotteita, kohtuullisesti pehmeitä kasvisperäisiä rasvoja, kuten kasvisöljyjä tai -margariinia ja sopivasti, mutta ei liikaa energiaa. Syö runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä ja suosi runsaskuituisia viljatuotteita. Terveellisiä rasvoja sisältävää kalaa tulisi syödä pari kertaa viikossa. Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta. Alkoholin liikakäytön vähentäminen alentaa verenpainetta ja auttaa painonhallinnassa. Normaalipainon saavuttaminen ja ylläpitäminen edellyttää sekä terveellistä ruokavaliota että oikeita liikkumistottumuksia. Jo melko vähäinenkin painonpudotus vähentää aikuistyypin diabetekseen sairastumisen vaaraa merkittävästi.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-10-12Päivittänyt: