Sydän ja verisuonitaudit – riskitekijät

Sydän- ja verisuonitaudit ovat monitekijäisiä sairauksia, joille ei voida osoittaa yhtä selkeää syytekijää vaan ne syntyvät useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Sydän- ja verisuonitautien tärkeimmät riskitekijät ovat:

  • tupakointi
  • kohonnut verenpaine
  • diabetes eli sokeritauti
  • suurentunut veren kolesterolipitoisuus (erityisesti LDL-kolesteroli eli "huono" kolesteroli)
  • perimä.

Muita sydän ja verisuonitautien riskitekijöitä ovat liikunnan vähäisyys, matala HDL- eli "hyvän" kolesterolin pitoisuus veressä, pitkäaikainen stressi, veren hyytymisalttiutta lisäävät tekijät ja lihavuus. Erityisesti vyötärölihavuus lisää sairastumisriskiä. Riski on kohonnut, jos vyötärönympärys on naisilla yli 90 cm ja miehillä yli 100 cm. Aivoinfarktin merkittävä itsenäinen riskitekijä on myös iän sekä sydän- ja verisuonisairauksien myötä yleistyvä rytmihäiriö, eteisvärinä eli flimmeri.

Usein ihmisellä todetaan samanaikaisesti useita sydän ja verisuonitautien riskitekijöitä. Sydän ja verisuonitautien vaara on sitä suurempi, mitä useampi riskitekijä potilaalla on. Nykyisen länsimaisen elämäntapamme myötä yleistyy erityisesti ns. metabolinen oireyhtymä, jossa henkilöllä todetaan samanaikaisesti ylipainoa, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä sekä kohonnut verenpaine. Hoidon suunnittelussa pyritään huomioimaan kaikki potilaan riskitekijät parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-10-12Päivittänyt: