Syöpä ja syöpätaudit

Syöpä on tänä päivänä yleinen sairaus. Suomessa elää yli 200 000 ihmistä, joilla on jossain elämän vaiheessa todettu jonkinlainen syöpäsairaus. Osa heistä on parantunut, osalla on taudin tai sen hoidon aiheuttama vamma tai haitta. Naisten yleisin syöpämuoto on rintasyöpä ja miesten eturauhasen syöpä.


Artikkeli FIMEAn Sic!-lehdessä Syövän immunoterapian uusi tuleminen:

”Nyt potilaan omaa immuunijärjestelmää aktivoivat immunoterapiat ovat mullistamassa syövänhoidon perusteita.”

Mitä on syöpä?

Syöpä ei ole yhtenäinen sairaus, vaan tautiryhmä, johon kuuluu yli 2 000 tautia. Syövän syntyä kutsutaan karsinogeneesiksi, eli tapahtumaksi, jossa solun perimäaineksen vaurioituminen aiheuttaa solun muuttumisen pahanlaatuiseksi. Kun solu on kerran läpikäynyt syöpään johtavan muutosprosessin, se jakautuu ja tuottaa suuren joukon pahanlaatuisia soluja. Kun syövän kasvu on jatkunut jonkin aikaa, muodostuu kyhmy, jota kutsutaan latinankielellä tuumoriksi. Syöpäsolun tulee jakautua kuitenkin monta tuhatta kertaa, ennen kuin kasvain on edes herneen kokoinen. Voikin kestää yli kymmenen vuotta, ennen kuin kasvain näkyy röntgenkuvassa tai on käsin tunnettavissa, mutta se voi kasvaa myös paljon nopeammin. Tämän takia yksi syöpäsairaus, esimerkiksi rintasyöpä, on joukko eri tahtia kehittyviä sairauksia.

Syöpäsolut eivät kuitenkaan aina muodosta tiivistä kasvainta. Esimerkiksi leukemia on verta muodostavien kudosten syöpäsairaus, jossa syöpäsolut jatkavat kiertämistään elimistössä ja käyttäytyvät edelleen jossain määrin kuin terveet solut. Lopulta ne vievät terveiltä soluilta niin paljon tilaa, että solujen normaalit toiminnot estyvät.

Syöpätautien hoito on edistynyt paljon kolmen viime vuosikymmenen aikana. Aiemmin syöpä oli tappava, nykyään suuri osa syöpäpotilaista elää syövän toteamisen ja hoidon jälkeen aivan normaalia elämää.
Lähde ja lisätietoja: http://www.cancer.fi/

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-10-28Päivittänyt: