Ihomelanooma ja muut ihosyöpätyypit

Ihosyöpä

Ihosyöpien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Ihosyövistä vaarallisin on melanooma, johon vuonna 2009 sairastui yli 1 100 suomalaista. Vuonna 2020 arvioidaan todettavan yli 1 500 uutta melanoomatapausta. Potilasmäärän nopea lisääntyminen johtunee väestön lisääntyneestä altistumisesta auringon UV-säteilylle. Ruskettunutta ihoa pidetään kauniina ja terveen näköisenä, eikä auringon vaaroihin kiinnitetä riittävästi huomiota.

Eri ihotyypit sietävät auringonvaloa eri tavalla. Ihosyöpä on yleisempi vaaleilla, pisamaisilla ihmisillä. Myös ihmisillä, joilla on paljon luomia, on suurempi riski sairastua ihosyöpään.  

Auringonvalolle altistuminen siis vaurioittaa ihoa ja lisää sairastumisriskiä ihosyöpään. Ihosyöpää voi ehkäistä muuttamalla auringonottotapoja. Auringosta voi nauttia, mutta sen voi tehdä myös varjossa. Iho tulee suojata auringolta joko suojavoitein tai vaatteilla. On myös hyvä tietää ihosyövästä enemmän; miltä erilaiset ihomuutokset näyttävät ja mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota.


Melanoomaan sairastunut Juho kertoo tarinansa, jossa vaiheita on riittänyt.


 

Lähteet: Ihosyöpäpotilaan opas. Suomen Syöpäpotilaat ry. 2011.    

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2016-02-09Päivittänyt: