Eri ihosyöpätyypit

Ihosyöpiä on erilaisia

Malignt Melanom

Malignt melanom kan sitta på hand och fötter
Foto: Hudläkare Anders Hallén

Iho koostuu useista kerroksista ja erilaisista solutyypeistä. Siksi myös ihosyöpiä on erilaisia. Ihosyövän kehittyminen kestää usein pitkään. Ihosyövät ovat luonteeltaan ja vakavuudeltaan erilaisia. Vaarallisin on melanooma. Sen esiintyvyys on noussut Suomessa viime vuosina. Melanoomalla tiedetään olevan yhteys ihon palamiseen auringossa.

Säteilyturvakeskukset niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa ovat tiukentaneet solariumsuosituksia. Niiden mukaan alle 18-vuotiaiden ja herkkäihoisten ei tulisi käyttää solariumia lainkaan. Tutkimustiedon mukaan erityisesti nuorena saadut UV-annokset lisäävät melanoomariskiä. Käyntikerroissa vuosiannoksen yläraja on 22 kertaa. Kannattaa seurata ihomuutoksia ja hakeutua tutkimuksiin, jos luomen väri, muoto tai koko muuttuu. Erityisen tarkkaavainen tulee olla, jos perheessä on esiintynyt ihosyöpää. 

Melanooman lisäksi on olemassa kaksi muuta pahanlaatuista ihosyöpätyyppiä, tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä. On myös hyvä tietää, että ihosyövillä on useita esiasteita ja on myös hyvänlaatuisia kasvaimia, kuten aurinkokeratoosi.

Jos huomaat, että luomen muoto, väri tai koko muuttuu tai se alkaa kutista tai vuotaa verta, kannattaa käydä tutkituttamassa se lääkärissä.

Lähteet
Ihosyöpäpotilaan opas. Suomen Syöpäpotilaat ry. 2011. http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/syopataudit/ihosyovat/okasolusyopa/ Viitattu 11.7.2011.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-09-08Päivittänyt: