Okasolusyöpä

Altistus auringolle tärkein riskitekijä

Okasolusyöpä eli ihon levyepiteelisyöpä on ihon pintarkerroksen pahanlaatuinen kasvain. Okasolusyöpää esiintyy niillä kehon alueilla, joihin auringonvalo osuu eli kasvoissa, päälaella, rintakehällä, hartioissa ja yläraajoissa. Sen aiheuttaa liiallinen auringon ultraviolettisäteily.

Kaksi muotoa

Ensimmäisessä vaihessa okasolusyöpä kasvaa pinnallisesti ihon ylimmässä kerroksessa. Se näyttää tuolloin punoittavalta tai hilsehtivältä läikältä. Jos syöpä tunkeutuu seuraavaan ihokerrokseen, verinahkaan, se näyttää kovalta, hilseilevältä känsältä, joka on usein kipeä.

Diagnoosi

Okasolusyöpä selviää tutkimalla ihomuutoksen kokoa, ulkonäköä ja väriä. Diagnoosi varmistetaan kudostutkimuksella, jolloin kasvaimesta otetaan koepala tai ihomuutos poistetaan kokonaan.

Hoito

Okasolusyövän hoidon valinta perustuu siihen, miten pinnallisesta tai syvästä ihokasvaimesta on kyse. Ihon verinahkakerrokseen ulottuva okasolusyöpä vaatii leikkaushoidon. Leikkaushoitoa voidaan täydentää sädehoidolla. Jos okasolusyöpä on levinnyt, käytetään solunsalpaajia.

Syyt

Okasolusyövän syntyyn vaikuttaa auringonvalolle altistumisen kokonaismäärä, ei ihon palamiskertojen määrä. Vaaleaihoisilla on suurempi riski sairastua okasolusyöpään.

Ennuste

Okasolusyöpätapauksia on vuosittain noin 1500. Se on pääosin ikääntyvien ihmisten syöpä. Ihon yläosiin rajoittuvat okasolusyövät ovat melko vaarattomia, sillä vain joka sadas lähettää etäpesäkkeitä. Myöhäinen hoitoon hakeutuminen heikentää ennustetta.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-09-07Päivittänyt: