Tyvisolusyöpä eli basaliooma 

Tavallinen, mutta hyvänlaatuinen

Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpätyyppi. Ihokasvain saattaa levitä paikallisesti iholla, mutta se ei leviä muualle kehoon. Tyvisolusyöpä syntyy ihon ylimmässä kerroksessa, orvaskedessä. Se ei lähetä juuri koskaan etäpesäkkeitä ja se saadaan yleensä poistettua kokonaan leikkaamalla.

Diagnoosi

Tyvisolusyöpä selviää tutkimalla ihomuutoksen kokoa, ulkonäköä ja väriä. Lääkäri ottaa siitä usein koepalan diagnoosin varmistamiseksi.

Hoito

Tyvisolusyöpää voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Hoito valitaan kasvaimen aggressiivisuuden, sijainnin ja koon sekä potilaan iän mukaan. Pinnallista tyvisolusyöpää voidaan hoitaa alkuvaiheessa fotodynaamisella terapialla tai imikimodivoitteella. Muiden tyyppien hoidossa tarvitaan leikkaus. Myös sädehoito on mahdollista.

Syyt

Tyvisolusyövän aiheuttaa auringon säteily ja siksi se esiintyy yleensä kehon niissä osissa, joihin auringonvalo eniten osuus, kuten päässä, ylävartalossa ja yläraajoissa.

Tyvisolusyövän eri tyypit

Tyvisolusyöpä voidaan jakaa seuraaviin tyyppeihin:

Nodulaarinen: alkaa pienenä vaaleanpunaisena tai punaisena oireettomana kyhmynä, jonka päällä kuultaa laajentuneita verisuonia. Kasvaa hitaasti ja haavautuu keskeltä. Muutoksen reunamilla kiertää kyhmyinen, helminauhamainen reunavalli, jossa näkyy verisuonia. Yleisin tyvisolusyövän muoto: 60 prosenttia kaikista basalioomista on tätä tyyppiä.

Mikronodulaarinen: kasvutavaltaan aggressiivinen, uusiutuu herkästi. Ihomuutokset ovat tavallisimmin lievästi koholla olevia epätarkkarajaisia alueita. 20 prosenttia kaikista basalioomista on tätä muotoa.

Pinnallinen: esiintyy tavallisesti vartalolla ja raajoissa. Ihomuutos on tasainen, tarkkarajainen ja punottava läiskä, jossa on ohut lankamainen reunavalli. Tavallisesti ihomuutoksessa näkyy pinnallisia pieniä haavaumia ja rupia.

Morfeaforminen: leviää pinnallisesti arpimaisena, kovana, epätarkkarajaisena muutoksena. Väriltään muutos on vaalea tai kellertävä ja siinä voi olla päällä hentoa verisuonikuviota.

Kystinen: muistuttaa nodulaarista tyvisolusyöpää, mutta mikroskooppitutkimuksessa siinä näkyy kystoja. Joskus suuret kystat voivat sisältää kirkasta nestettä.

Fibroepiteliooma: esiintyy kiinteänä vaaleana tai punertavana kyhmynä. Tavallisimmin se löytyy alaselästä.

Metatyyppinen: ulkonäöltään tavallinen tyvisolusyöpä, mutta patologisessa luokituksessa se asettuu tyvisolusyövän ja okasolusyövän välimaastoon.

Ennuste

Tyvisolusyöpiä todetaan vuosittain yli 12 000 tapausta. Tyvisolusyöpä on yleisempi miehillä kuin naisilla. Koska tämä syöpätyyppi ei periaatteessa koskaan lähetä etäpesäkkeitä, voidaan potilaat lähes aina parantaa. Joskus tyvisolusyöpä uusiutuu joko samaan paikkaan tai muualle kehoon, jolloin se hoidetaan uudestaan. Noin 40 prosentilla tyvisolusyöpä uusiutuu.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-09-07Päivittänyt:  Nils Lidström