Melanooman riskitekijöitä & ennaltaehkäiseviä toimia

Näin ennaltaehkäiset melanoomaa ja ihosyöpää

Melanooma on lisääntynyt Suomessa 1950-luvulta lähtien miehillä viisinkertaisesti ja naisilla nelinkertaisesti. Jos kaikki ihosyöpätyypit lasketaan yhteen, ihosyöpä on yleisin syöpämme. Ihosyövistä 95 prosenttia on seurausta auringon säteilylle altistumisesta. Itsensä varjeleminen liialta aurinkoaltistukselta on siis tehokas tapa estää ihosyöpien syntyä. Auringosta saa nauttia, mutta samalla tulisi osata suojata itsensä voimakkaalla auringonpaisteella ja ennenkaikkea yrittää välttää auringossa palamista.

Auringolla on myös myönteisiä vaikutuksia terveydelle. Kehomme muodostaa auringonvalosta D-vitamiinia, jota tarvitsemme kalsiumin imeytymiseen ja vahvan luuston rakentumiseen. Mutta yhtälailla sillä on haitallisia vaikutuksia. UV-säteily voi vahingoittaa ihon perimää ja aikaansaada ihosyövän.

Auringon UV-säteilyn riskit

Auringon vaikutus

Moni haluaa nauttia auringon lämmöstä ja ruskettua kesällä, varsinkin ulkomaanmatkoilla. Vaikka nykyään moni on tietoinen auringon säteilyn ja ihosyövän välisestä yhteydestä, on tavallista, ettei auringolta suojaduta kunnolla. Seurauksena on ihon palaminen.

Solen

UVA ja UVB

Auringonsäteet vaikuttavat terveyteemme eri tavoilla. Se säteily, jota saamme ollessamme ulkona, pitää sisällään kahta ultraviolettisäteilyä: UVA- ja UVB-säteilyä. Ne sisältävät eri määrän energiaa, ja mitä enemmän energiaa säteilyllä on, sitä suurempi on ihon vaurioitumisen riski. Vahingollisinta on, kun iho yhtäkkiä altistuu voimakkaalle auringon säteilylle eikä ehdi käynnistää puolustusmekanismeja.

UVA-säteily on auringon pienienergisintä säteilyä, ja sitä on 95 prosenttia maanpintaan saapuvasta säteilystä. UVA-säteily on se, joka aiheuttaa ihon ruskettumisen auringossa. Vaikka UVA-säteily on pienienergisintä säteilyä, tunkeutuu se syvemmälle ihoon aiheuttaen ihon ennenaikaista ikääntymistä ja edistää ihosyövän syntymistä.

UVB-säteilyssä on enemmän energiaa kuin UVA-säteilyssä, ja se auttaa ihoa tuottamaan D-vitamiinia. UVB-säteily uppoaa ihon pintaosiin ja sen vaikutuksesta ihon paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros suojaa kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta yhdessä ruskettumisen eli pigmentin lisääntymisen kanssa. Mutta jos aurinkoa otetaan liikaa, UVB-säteily saa aikaan ihon palamisen. Pitkällä aikavälillä UVB-säteily voi jopa aiheuttaa ihosyöpää.

Ulkona auringossa ollessa tärkeintä on, että iho saa tottua auringon säteilyyn ja muodostaa sitä vastaan suojan. Tämä onnistuu altistamalla ihoa auringolle sopivissa määrin, jolloin iho alkaa tuottaa enemmän pigmenttiä ja siitä tulee paksumpi. Ihon totuttelu aurinkoon ajan kanssa vähentää auringossa palamisen riskiä

Palamisen sijaan suojaudu

Auringon säteily on ensisijainen melanoomaan sairastumisen syy. Sairastumisriski kasvaa sekä ihon kumulatiivisen elämänaikaisen altistuksen että palamiskertojen mukaan. Auringossa palaneen on tärkeä antaa ihonsa levätä ja parantua, ennen kuin sen voi altistaa uudestaan auringon säteilylle. Lasten ja herkkä- ja vaaleaihoisten on tärkeää suojata itsensä. Ihosyövän kehittyminen kestää kauan ja auringon aiheuttama palaminen lapsuudessa kasvattaa riskiä sairastua myöhemmin ihosyöpään.

Ennaltaehkäisy

Ihosyövän ja sen yleistymisen ennaltaehkäisemiseksi tulisi olla tietoinen ihosyövän ja auringon säteilyn välisestä yhteydestä. Vanhempien on tärkeää suojata lapsensa, koska nuorena ja kasvuiässä ihmisen iho on herkimmillään ja altteimpana säteilylle. Voimakasta auringonpaistetta pitäisi välttää aikuisenakin ja ennen kaikkea varoa auringossa palamista. Erityisen varovainen tulisi olla ulkomaanmatkoilla ja kesän alussa, kun iho ei ole vielä ehtinyt muodostaa auringon säteilyä vastaan tarvittavaa suojaa. Olisi tärkeää oppia tuntemaan oma ihonsa ja kuinka paljon aurinkoa se kestää.

Solarium

Terveysriski, joka ei auta D-vitamiinin valmistukseen

Ainoa tunnettu ulkoinen melanooman aiheuttaja on UV-säteily, jota saadaan pääosin auringosta, mutta myös keinotekoisista säteilylähteistä, kuten solariumista. Aurinkoon verrattuna solariumista saa enemmän UVA-säteilyä. Sen takia solarium ei vaikuta D-vitamiinin valmistukseen, vaan kasvattaa ihosyövän riskiä. Solariumin käyttämisellä nuorena ja ihosyövän sekä erityisesti levinneen melanooman välillä on selkeä yhteys. Yleensä juuri nuoret henkilöt käyvät solariumeissa, mutta nykyohjeiden mukaan alle 18-vuotiaiden ei tulisi käyttää solariumia lainkaan. Herkkäihoisten ja paljon luomia omaavien tulisi välttää solariumissakäyntejä.

Säteilyturvakeskus on julkaissut solariuminkäyttäjän muistilistan.  

Eri ihotyypit, eri herkkyydet

Jotkut palavat herkemmin kuin toiset

Palovamma oireilee kirvelynä ja punoituksena. Voimakas auringolle altistuminen voi aiheuttaa rakkoja ja alue voi alkaa kesiä. Ihmiset, joilla on vaalea ja arka iho sekä lapset ovat erityisen herkkiä auringolle. Ihon auringonarkuuteen voivat vaikuttaa monet eri tekijät, kuten ihon kykenemättömyys muodostaa pigmenttiä, vaaleaihoisuus, pisamaisuus, vaalea- tai punatukkaisuus, sini- tai vihersilmäisyys sekä helposti auringossa palaminen. Niiden, joille tulee helposti luomia, tulee olla erityisen varovaisia auringon kanssa. Ihomuutoksia kannattaa tarkkailla itse. Lue ja opi lisää ihomuutoksista täältä

Neljä erilaista ihotyyppiä

Valkoihoiset voidaan jakaa neljään eri ihotyyppiin riippuen siitä, kuinka helposti ruskettuu ja kuinka helposti palaa auringossa.

Ihotyyppi 1 – Palaa aina, ei rusketu

Ihotyyppi 2 – Palaa helposti, ruskettuu huonosti

Ihotyyppi 3 – Palaa joskus, ruskettuu hyvin

Ihotyyppi 4 – Palaa hyvin harvoin, ruskettuu hyvin  

On tärkeää tunnistaa oma ihotyyppinsä. 60 prosentilla suomalaisista on tyypin 3 ja 27 prosentilla tyypin 2 iho. Sen lisäksi tulisi huomioda, että auringon säteilyn voimakkuus vaihtelee päivän mittaan. Lisäksi pitäisi muistaa, että UV-säteily tulee myös veden läpi, joten uidessakin altistuu auringonsäteilylle. Puolen metrin syvyydessä vesi päästää läpi noin 40 prosenttia säteilystä. Aurinkosuojavoiteet huuhtoutuvat vedessä, myös ne, joita mainostetaan vedenkestäviksi. Voidetta pitää siis lisätä aina uimisen jälkeen.

Lähteet
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=hpa00029  Viitattu 13.7.2011  
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00015  Viitattu 13.7.2011
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveysvaikutukset/uvsateily/fi_FI/uvsateily/ Viitattu 13.7.2011
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/uvsateily/fi_FI/uvsateily/ Viitattu 13.7.2011
Ihosyöpäpotilaan opas. Suomen Syöpäpotilaat ry. 2011.
http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/2005/fi_FI/news_361/_print/ Viitattu 13.7.2011
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/fi_FI/solarium/  Viitattu 13.7.2011  

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-09-08Päivittänyt: