Muistilista ennen lääkärissä käyntiä

Ennen lääkärissä käyntiä voi hermostuttaa ja pelottaa. Siksi voi olla hyvä valmistautua tapaamiseen, jotta sen aikana saisi vastauksia itseä askarruttaviin kysymyksiin ja jotta lääkäri osaisi antaa tietoa sellaisista asioista, joista itse haluat tietää. Alla on listattu joitakin asioita, joita kannattaa miettiä ennen lääkärin tapaamista, sekä vinkkejä, miten tapaamisessa kannattaa toimia. Voit tulostaa listan ja ottaa sen mukaasi. Voit myös ladata listan PDF-muodossa.

checklista

Ennen lääkärissä käyntiä

1. Valmistaudu hyvin. Kirjoita ylös kysymyksiä ja asioita, joista haluat keskustella, sekä mahdolliset muutokset voinnissasi. Mieti kuinka voisit kuvailla oireitasi. Varmista, että saat vastaukset sinua askarruttaviin kysymyksiin ja että ymmärrät vastaukset.

2. Ota mukaasi perheenjäsen tai ystäväsi.Läheinen henkilö antaa tukea ja turvaa. Tapaamisissa tulee välillä esiin paljonkin uusia asioita, ja et välttämättä itse muista kaikkea. Jälkeenpäin voitte yhdessä jutella tapaamisesta ja siitä, mitä siellä puhuttiin.

Käynnin aikana

1. Tee muistiinpanoja. Kirjoita ylös tärkeät asiat – muistiinpanojen tekeminen lisää tietämystäsi. Opit enemmän sairaudestasi ja lisäksi saat ylös asioita, jotka muuten olisi helppo unohtaa.

2. Uskalla kysyä ja keskustella. Keskustele lääkärisi kanssa sinua mietityttävistä asioista ja päätöksistä sekä kysy rohkeasti, jos jokin on epäselvää. Kerro, jos sinun on vaikea ymmärtää jotain, etteivät asiat jää epäselviksi.

3. Priorisoi. Huolehdi, että tärkeät aiheet tulevat esille jo keskustelun alussa. Yritä myös keskittyä olennaiseen; kerro tärkeimmät oireesi, mahdolliset hoitojen haittavaikutukset ja eniten sinua askarruttavat kysymykset. Jos asioita on paljon, varaa uusi aika mahdollisimman pian.

Lääkärissä käynnin jälkeen

1. Seuraava tapaaminen. Sovi uusi aika ja ota yhteystiedot, joista voit tavoittaa lääkärin/hoitajan ennen seuraavaa tapaamista.

2. Tieto ja aktiivisuus Kysy lääkäriltäsi tai syöpähoitajalta vinkkejä tahoista, joiden puoleen voisit kääntyä. Etsi myös itse tietoa sairaudestasi ja tilastasi. Sairauden kanssa ei tarvitse olla yksin. On olemassa potilasyhteisöjä ja tukiryhmiä, joista saa tietoa ja tukea. Suomen Syöpäpotilaat ry on perustanut valtakunnallisen melanoomapotilaiden tukiverkoston

Lähteet
http://www.cancer.fi/potilaatjalaheiset/ensitieto/laakarissa/ Viitattu 14.7.2011.

Sairautesi

Lue lisää sairaudestasi; oireista, diagnoosista ja hoidosta.

C-hepatiitti

B-hepatiitti

Hiv

Nivelreuma

Sydän- ja verisuonitaudit

Syöpä

Sinun tarinasi

Sinun tarinasi

Kuulisimme mielellämme juuri sinun tarinasi siitä, millaista on saada syöpädiagnoosi sekä elää tämän tiedon ja taudin kanssa.

Lähetä tarinasi meille

Viimeksi päivitetty:  2015-09-08Päivittänyt: