PSYKOLOGI: Kertomus siitä, millaista on elää syövän kanssa

Maria Hellbom, laillistettu psykologi, kirjoittaa kokemuksistaan tavattuaan ihmisiä, joita syöpä koskettaa.

Mitä minä sanon lapsille?

Minulta kysytään usein, miten lapsille tulisi puhua syövästä. Se on syöpään sairastuneista usein vaikeaa. Usein pelätään, että sanoo tai tekee jotakin väärin. Luullaan, että on olemassa jokin tietty tapa sanoa tai hoitaa asia, ja että on sanoja, joita ei missään tapauksessa saa käyttää, tai jotakin, jota ei saa tehdä, ettei tee katastrofaalista virhettä.

Lue koko tarina

Surusta

Ne ovat hankalia aiheita, joita saatetaan vältellä monissa tilanteissa. On vaikea keksiä, mitä sanoisi, ja pelätään, että sanoo väärät sanat. Olen ammatissani tavannut monia eri tavalla surevia ihmisiä, mutta minustakin asia voi tuntua vaikealta.

Lue koko tarina

Onko pakko katketa?!

Eräs henkilö otti esille kysymyksen siitä, eikö ole oikein jatkaa elämäänsä tavalliseen tapaan. ”Miksi kaikki koko ajan vain odottavat, milloin katkean?”, hän kirjoittaa. Ensin minua nauratti, kun näin kysymyksen. Aloin kirjoittaa vitsikästä vastausta, jossa ehdotin, että hänen pitäisi ehkä luvata läheisilleen, että kertoo heille, milloin aikoo katketa, että läheiset voisivat rentoutua ja toimia normaalisti. Sitten mietin asiaa uudelleen.

Lue koko tarina

Voiko olla terve, jos on sairas?

Minulla oli juuri tapaaminen Annan kanssa, joka on fysioterapeutti ja tekee parhaillaan tutkimusta. Hän tutkii sitä, miten ihmiset liikkuvat ja kuntoilevat syöpähoidon aikana ja sen jälkeen. Tutkimuksen osana hän ohjaa ja valmentaa syöpähoitoa saavien potilaiden kuntoilua erittäin mielenkiintoisessa tutkimusprojektissa.

Lue koko tarina

Mukana koko matkan

Muutama viikko sitten minulla oli mielenkiintoinen tehtävä – pidin lääkäriksi opiskeleville luennon huomispäivän potilaasta. Pyyntö esitettiin minulle useita kuukausia sitten ja pohdin silloin paljon sitä, millainen huomispäivän potilas tulee olemaan. Millaista hoitoa hän haluaa? Mitä vaatimuksia se asettaa huomispäivän lääkäreille – heille, joille minun oli määrä puhua.

Lue koko tarina

Minä vastaan kysymyksiisi syövästä

Maria Hellbom

Maria Hellbom

Psykologi ja Skånen onkologisen klinikan kuntoutuskeskuksen johtaja.